Mis on kreatiin ja kuidas seda lihasmassi kasvatamiseks kasutada?

creatine-exercise-performance-732x549-thumbnail

Kreatiin on aminohapete ja valkude eelaste, mis esineb inimkehas looduslikult. See toimib rakkude energiaallikana, eriti lihastes. Kreatiini lisamine dieeti voi aidata lihasmassi suurendamisel, tugevuse ja sooritusvoime parandamisel.

Kreatiini kasutamiseks lihaste kasvatamisel on tavaliselt kaks etappi: laadimisetapp ja hooldusetapp.

Laadimisetapil soovitatakse tavaliselt võtta umbes 20 grammi kreatiini päevas 5-7 päeva jooksul. See aitab kiiresti suurendada kreatiini sisaldust lihastes. Pärast laadimisetappi soovitatakse hooldusetappi, kus võetakse umbes 3-5 grammi kreatiini päevas. See aitab säilitada kreatiini sisaldust lihastes ja soodustada lihasmassi kasvu.

Enne kreatiini kasutamist on soovitatav arutada selle kasutamist arsti või toitumisnõustajaga, et tagada, et kreatiin sobib inimese vajadustele ja tervislikule seisundile. Lisaks on oluline järgida tootja soovitatud annuseid ja kasutusjuhiseid, kuna üleannustamine võib põhjustada kõrvaltoimeid nagu kõhuvaevused, vedeliku kogunemine ja neeruprobleemid.

On oluline meeles pidada, et kreatiin ei piisa lihaste kasvatamiseks üksi. Selle lisaks on vaja järgida tervislikku toitumist, mis sisaldab piisavalt valku, süsivesikuid ja rasva, ning treenida regulaarselt ja mitmekülgselt.