Kükk versus jalapress – kas tead erinevust?

leg press

Küki nimetatakse sageli kõigi harjutuste “emaks” ja seda mõjuval põhjusel. Jalakukkid panevad proovile kogu keha ning pikemates seeriates saavad oma osa ka vereringe ja hingamiselundkond.

Kükk, erinevates versioonides ja variatsioonides, kuulub järgmiste spordialade alla nagu olümpiatõstmine, jõutõstmine, tõuge ja tõmbamine, CrossFit, Jõutõstmine, Strongman sport ja Fitnesssport ja kulturism.

Traditsioonilises stiilis õigesti sooritatud kükk tehakse nii, et tõstekangi langetatakse vähemalt nii sügavale, et reie ülapind puusaliigese juures oleks põlve ülapinnast madalamal. Selline jalaküki sügavus on aktsepteeritud ka kõikide jõutõsteliitude võistlustel.

Sel viisil sooritatud kükk aktiveerib reite esi- ja tagaosa ning alaselga. Ehkki võiks eeldada, et sellisel viisil sooritades on kükk põlvedele ohtlik, on tõde aga teine. Lühikesed ülerasked kükid, mis sooritatakse osalises liikumisulatuses, on pikemas perspektiivis ohtlikumad, kuna ei aktiveeru ja seega arendavad ühtlaselt reielihaseid, sh põlveliigeseid, vaid põhinevad pigem tasakaalustamisel liiga suure raskusega tõstekang õlgadel ja kükitades ainult 10 kuni 20 sentimeetrid. Üks parimaid, kui mitte kõige paremaid jalakükkide tehnikaid kannab nime HIT ehk kõrge intensiivsusega treeningtehnikaga sooritatav kükk, kus liigutus sooritatakse aeglaselt ja kontrollitult pidurdades laskudes ja rahulikult üles tõustes. Ülemises asendis ei puhka, vaid liikumine jätkub positiivse lõpuni.

Kuidas siis jalapressiga on? Kas see on egotripp või tõeline trenn?
Jalapressiga saab teha palju variatsioone, näiteks kahe jalaga erineva laiusega ja hoides jalgu erineval kõrgusel. Hea isolatsioonitunde saab ka ühe jala jalavajutusega, kus üks jalg puhkab teist tehes ja seda tehakse reaalse seatud raskusega ilma raskusi vahetamata ilma pausideta 3–5 pikemat seeriat ühes trennis.
Jalapressi õige kasutamine on järgmine, jalad umbes tallatoe keskel, et liikumisulatus oleks võimalikult pikk ja sügav ilma, et puusad seljatoest lahti tuleks. Kui jõusaalis ei ole ergonoomilise seljatoega jalapressi, saab sellele alati lisada HC Pro seljatoe ja seeläbi trajektoori pikemaks muuta ja survet alaseljalt reielihastesse üle kanda.

Kumb on parem – jalapress või sügav kükk?
Kui suudad teha sügava jalaküki kasvõi tühja kangiga, siis hakka kükke treenima, siis saad sellest mitmekülgsema kasu kogu kehale ja üllatuslikult tugevnevad ka ülakeha lihased ning Samuti märkate, et teie lamadessurumise tulemused paranevad tänu kasvavale üldisele jõule.
Jalapressist saate parima kasu, kui kasutate seda kulturismi ja fitness-spordi lisatreeninguna.

Jalapressiga on tänu isoleerivale toimele võimalik saada lihasmassi