“Olen jõusaalis juba 2aastat treeninud. Alguses nagu oli mingi areng, aga viimasel ajal seda küll öelda ei saa…”

Marek Kalmus 3

Sarnast või umbes isegi sõna sõnalt samasugust juttu olen kuulnud enda üle 30 aastase praktika juures liigagi tihti. Edasi tuleb sealt enamasti juba tekst abiainetele viidates, et ega ilma ei saagi midagi jne.

TEGELIKULT – on valdavaks põhjuseks, miks me ei progresseeru selles, et kas on nihkes koormuse ja puhkuse õige tasakaal. Kas me ei jälgi piisavalt täpselt kuna, mida ja kui palju sööme või me ei keskendu sellele mida saalis teeme piisavalt. Sellest viimasest ma seekord tahaksingi natuke kirjutada.

EELHÄÄLESTUS – ntx, teil on täna, neljapäeval õhtul jalatreening. Kui te hakkate sellele mõtlema alles saali jõudes, mis raskuseni max seerias lähete või isegi kasvõi hommikul siis olete lootusetult hiljaks jäänud ja suure tõenäosusega te ennast suutlikuseni pingutama sundida ei suuda. Tähendagu see suutlikus siis teile kerget raskust ja pikemat seeriat või max raskust ja ntx kuute kordust.

EELÄÄLESTUS max pingutuseks peab hakkama juba päevi varem. Sõltub muidugi see teie treeningplaani jaotusest, ülesehitusest. Paljud treenivad lihasgruppi kaks korda nädalas kuid mina isiklikult pole kunagi sellel mingit mõtet näinud, ega ka proovides kasu märganud kui arvestada progressi.

Kui sa treenid kaks korda nädalas lihast ei saa sinu pingutus olla piisav, et tagada lihastes vajadus arenguks. Lahja treening ei saa käivitada organismis neid protsesse mis paneks lihased arenema ja kui ka teha üks neist kahest treeningus kerge, teine tugev siis lubage küsida mis point on arengu seisukohalt sellel kergemal treeningul? Mida see annab? Minu veendumus on selles osas üks, te raiskate vaid aega ja selle kerge treeninguga lihtsalt sekkute raskest treeningust tulenevasse taastumisprotsessi. Lõikate selle nagu noaga läbi.

Kui siin keegi väidab, et kerge treening raskete vahel kiirendab taastumist siis nii on see tõesti, kuid mitte kehaehitamises vaid vastupidavusaladel. See kõik on ka füsioloogiliselt seletatav mõlema ala puhul kuid las see siinkohal jääda lugejale uurimistööks. Selleks soovitan kasutada mitte googlit vaid füsioloogia õpikut ja just sportlase füsioloogiat kästilevaid õpikuid. Ka spetsiaalselt raskejõustiklase füsioloogiat uurides kuid Eesti keeles midagi sellist kahjuks leida ei ole. Vene ja Ingilise keeles küll. Aga….

… jättes nüüd selle ja tulles tagasi nn EELHÄÄLESTUSE juurde siis. Häälestus uueks treeninguks progresseeruva treeningtsükli ajal peaks hakkama KOHE peale seda sama jalatreeningut. Sa pead selle nädala (ideaane ja ma ütleks möödapääsmatu aeg korralikust treeningust taastumiseks) elama mõttega, et sa suudad ja teed enda planeeritud numbrid x päeval saalis ära. Tõsi, 100% see ei saa alati õnnestuda kuid see õnnestub seda vähem mida kehvema eelhäälestusega sa treeningule jõuad.
Enamasti just need vennad kes kurdavad pikemaajalist progressitust tulevad saali ja lihtsalt tegelevad seal kõige muuga kuid mitte treeninguga. Mitte endast max andmisega. Ajades sõpradega juttu. Näppides telefonist “sobilikku” muusikat enda traktoristi või saemehe kõrvaklappidesse jne jne. Ilusad trenniriided võivad olla, aga eelhäälestust ei asenda ei moodsad kehakatted ega viimase tehnikasõna kõrvaklapid.

Mäletan enda parimast arenguperioodist kui veel kodulinna Elva väikeses jõukas treenisin koos sõbra ja hilisema tubli rammumehe Peeter Aaniga, et hommikul saali jõudes, treening algas tihti kell 7 ja vahel isegi varem, me vaid teretasime teineteist põgusalt. Vahel isegi mitte seda, piisas peanoogutusest. Ei mingit bla balatamist, ei mingit ettekannet möödunud päeva või öösündmustest. Ei midagi sarnast. Lihtsalt põgus tervitus ja kumbki tegeles enda seest nende jõutagavarade mobiliseerimisega mis sealt veel vähegi leida võis, et teha teoks plaantud kordused, seeriad ja seda kõike piisava raskusega mis tagaks progressi. Kui treening sai läbi oli alati muidugi juttu rohkem. Ise tihti enda reserveerituse üle enne treeningut isegi nalja heites kuid me mõlemad teadsime, et see on vajalik. Seda olin mina varem üksinda treenides endale selgeks saanud ja selle andisn ma edasi ka tollal Peetrile. Siiani saavad need mõtted kaasa kõikidele keda juhendan kui näen inimeses piisavalt tahet ennast muuta, sada paremaks, tugevamaks ja suuremaks.

Ehk, et kallid sõbrad. Kui soovite näha tulemusi siis on 100% line eeläälestus möödapääsmatu! Tähendab see siis õiget piisavat toitu. Piisavat puhkust ja nagu lugesite siis ka endast pingutamisel maxi andmisega tuleb tegeleda IGAPÄEVASELT.

Enne kui võtate kätte saalis kangi, peate olema vaimselt valmis seda suutma tõsta. Enda ettekujutuses on see raskus teil juba nö fikseeritud.

Ainult nii jõuate vb ühel päeval tulemusteni mida läikivates liibuvates “trennimehad” kommenteerivad sinu lihaseid nähes steroidipallideks. 🙂