Mike Mentzer – kulturisti ja HIT-treeningu meetod

Mike Mentzer

Mentzer alustas kulturismiga 12-aastaselt ja kaalus 43 kg pärast seda, kui nägi mehi mitmete kulturismiajakirjade kaantel. Isa oli ostnud talle kangikomplekti ja käsiraamatu. Voldik soovitas tal treenida mitte rohkem kui kolm päeva nädalas, nii et Mike tegi just seda. 15. eluaastaks oli tema kaal jõudnud 75 kg-ni, võimaldades Mike’il ilma abivarustuseta rinnalt suruda 170 kg.

Mike’i eesmärk oli sel ajal välja näha nagu tema kulturismikangelane Bill Pearl. Pärast keskkooli lõpetamist teenis Mentzer neliaastat USA õhuväes. Selle aja jooksul hakkas ta kuus päeva nädalas treenima rohkem kui kolm tundi päevas.

Mentzer alustas kohalikel füüsikavõistlustel võistlemist 18-aastaselt ja osales oma esimesel võistlusel 1969. aastal. 1971. aastal osales Mentzer Mr. Lancasteri võistlusel ja võitis selle. 1971. aastal sai ta oma halvima kaotuse ja saavutas AAU-s Mr. America 10. koha, mille võitis Casey Viator. Mentzer pidas oma kohalolekut sellel võistlusel oluliseks hiljem, kui kohtus Viatoriga, kes andis Mentzerile oma treeneri Arthur Jonesi kontaktandmed. Tõsise õlavigastuse tõttu pidi ta aastatel 1971–1974 treeningud pooleli jätma. 1975. aasta alguses jätkas ta aga harjutamist ja naasis võistlusele 1975. aastal Mr. America võistlusel, saavutades Robby Robinsoni ja Roger Callardi järel kolmanda koha. Mentzer võitis selle võistluse järgmisel, 1976. aastal. Ta võitis 1977. aastal Kanadas Briti Columbias Vancouveris Põhja-Ameerika meistrivõistlused ja võistles nädal hiljem 1977. aasta Mr. Universe’il Prantsusmaal Nîmes’is, saavutades Kal Szkalaki järel teise koha. . 1978. aastal võitis Mentzer Mehhikos Acapulcos Mr. Universe’i esimese ja ainsa 300 punktiga. Temast sai professionaalne kulturist pärast 1978. aasta universumi võitu.

Mike Mentzeri Heavy Duty treeningmeetod oli jätk Arhtur Jonesi algsele kõrge intensiivsusega treeningmeetodile, paremini tuntud kui HIT.

Kuid ärge ajage seda segamini HIIT-treeningutega, mis tegelikult vastavad rohkem fitness-ringile ja muule sebimisele kui progressiivsele jõutreeningule nagu HIT.

Kui Mike Mentzer teenis USA õhuväes, töötas ta 12-tunnistes vahetustes, misjärel viis ta läbi “maratonitreeningu”, nagu tol ajal kombeks. Oma esimesel kulturismivõistlusel kohtus ta võitja Casey Viatoriga. Mentzer sai teada, et Viator treenis väga suure intensiivsusega (rasked kordused võimalikult palju kordusi, täielik lihaste väsimus), väga lühikese (20–45 minutit treeningu kohta) ja puhkas treeningute vahel nii kaua, et oli tõeliselt taastunud. Mentzer sai ka teada, et Viator harjutas peaaegu eranditult suhteliselt uute Nautiluse masinatega, mille lõi ja turustab Arthur Jones Floridas DeLandis. Mentzer ja Jones kohtusid peagi ja said sõpradeks.

Jones oli 1960. aastate lõpus kõrge intensiivsusega treeningute põhimõtete pioneer. Ta rõhutas vajadust püsida ideaalses vormis, liigutada raskusi aeglaselt ja kontrollitult, töötada lihastega kuni täieliku väsimuseni (positiivne ja negatiivne) ning vältida ületöötamist/ületreenimist. Casey Viator saavutas Jonesi käe all harjutades suurepäraseid tulemusi ja Mentzer oli sellest treeningfilosoofiast väga huvitatud. Lõpuks jõudis Mentzer siiski järeldusele, et isegi Jones ei rakendanud täielikult oma põhimõtteid, mistõttu Mentzer hakkas nende täielikumat rakendamist uurima. Ta hakkas kliente kaasama peaaegu eksperimentaalselt, hinnates maksimaalse kasu saavutamiseks korduste, harjutuste ja puhkepäevade koguarvu.

Rohkem kui kümne aasta jooksul hõlmas Mentzeri Heavy Duty programm 7–9 treeningkomplekti päevas kolmel päeval nädalas, rohkem puhkepäevi. Tema esimene läbimurre sai tuntuks kui “Ideaalne (põhimõtteline) rutiin”, mis oli fantastiline samm minimaalses treeningus. Kõrge intensiivsusega treening Mike Mentzer Way tõi välja, et igas treeningus tehti vähem kui viis seeriat tööd ja rõhutati puhkust, mis nõuab 4–7 päeva taastumist enne järgmist treeningut. Mentzeri sõnul on bioloogid ja füsioloogid teadnud juba 19. sajandist, et hüpertroofia on otseselt seotud pingutuse intensiivsusega, mitte kestusega. Enamik kulturismi ja klassikalise tõstmise otsustajaid ja äriinimesi ei võta arvesse raskest ja raskest vastupidavustreeningust kuni positiivsete lihaskahjustusteni tekitatud stressi tõsidust lihaste arendamisel.

Faktide eitamise põhjuseks on tänapäevalgi see, et veelgi enamatel jõusaalis ja teistes ärivaldkondades tegutsevatel äriinimestel on see eelis, et kliendid käivad sageli jõusaalis ja treeningutel ning üritavad seejärel meeleheitlikult taastuda, kasutades “tagastusjooke”. ja muud tooted.

Lisaks ei taha samad ärimehed täna klientidele korraliku treeningu võimalust anda, kuna selline suurte raskustega blokseadmed ja kuni 100-kiloste hantlitega varustus maksaks liiga palju ja “ajaks ära teised jõusaalikliendid”. Need “teised” on see suur kari, kes peaaegu iga päev jõusaali suunduvad, kuid pole kunagi kuulnud tõhusast ja tulemuslikust treeningust või kes teavad, kuid on nii laisad ja hoomamatud, et jätkavad sama rada edasi.

Mike Mentzer võitis mitmeid kulturismivõistluste meistritiitleid:

1971 hr Lancaster – 1

1971 AAU Mr. America – 10. koht.

1971 AAU Teen Mr America – 2. koht

1975 IFBB Mr. America – 3. koht

1975 ABBA Mr. USA – 2. koht

1976 IFBB Mr. America – 1. Võit Absoluudis.

1976 IFBB Mr. America – 1.

1976 IFBB Mr. Universe – 2. koht

IFBB Põhja-Ameerika meistrivõistlused 1977 – 1.

1977 IFBB Põhja-Ameerika meistrivõistlused – 1.

1977 IFBB Mr. Universe – 2. koht

1978 IFBB USA vs maailm – 1.

1978. aasta IFBB amatööride maailmameistrivõistlused – 1.

1978 IFBB Mr. Universe – 1

1979 IFBB Canada Pro Cup – 2. koht.

1979 IFBB Florida Pro Invitational – 1

1979 IFBB Night of Champions – 3. koht.

1979 IFBB Mr. Olympia – 1.

1979 IFBB Pittsburgh Pro Invitational – 2. koht.

1979 IFBB Southern Pro Cup – 1

1980 IFBB Mr. Olympia – 5. koht.

Mike Mentzer kirjutas mitu raamatut oma treeningmeetodite ning kulturismi ja võistlusteks valmistumise kohta üldiselt. Raamatud on saadaval Amazoni veebipoest.