MAGUSAISU / pidev liigne magusavajadus ja inimese normaalne kehakaal.

Magus elu

MAGUSAISU / pidev liigne magusavajadus ja inimese normaalne kehakaal.
Miks see tekib ja kuidas asjad nii barlanksi saada, et kehakaal vaevata ja tagasilöökideta normaliseeruks.

Alustangi täna magusast kui selle kôige levinumast ja peamisest pôhjusest.
99 % juhtudest on liigne magusavajadus ebaregulaarse ja vale toitumise tagajàrjel tekkinud esmane energiavôla nn indikaator organismis. Veresuhkur on pidevalt kôikuv ja kukub vale toiduvaliku ( vale kogus valke, vale kogus rasvu ja vale kogus süsivesikud valedel aegadel – see on kôige arusaadavam seletus nn vale toitumise kohta) puhul tihti nii madalaks, et ongi energia jàrelevalvekeskuses alarm.
Keha saadab ajule signaali, et KIIRESTI on vaja kütust ja just magus on kôige kiiremini veresukrutaset tôstev kütus nagu me kôik oleme kogenud. Paraku on nàljatunde leevendus sellise valiku puhul vàga lühiajaline.
Miks? Keskmise liikumisharjumusega inimene ei saa magusast saadud energiat kasutada ( energiana kukutada )kuna kiirele veresuhkrutôusule vallandub koheselt ka suurem hulk insuliini mis liigse suhkru verest àra transpordib. Liikuva inimese puhul suunab insuliin selle lihastsse ja maksa.
Vàheliikuva puhul muudetakse see aga rasvadeks ja paigutatakse nahavahele polstriks.
Mida sagedasemalt inimene nn nàlga magusaga püüab leevendada seda kiiremini tema rasvapolster ka kosub. Piltlikult on see nagu bensiiniga tule kustutamine.

Kui inimene toitub ôigesti, toitainete poolest tasakaalustatult ja nii regulaarselt, ei saa magusaisu üldse tekkidagi, sest energiat tuleb nô peale alati ôiges koguses, ( kütusekoostis on ôige) ja veresuhkur püsib kogu aeg môôdukalt stabiilne.

Organismis on kôik kindlas tasakaalus. Rikkudes teadmatusest ja valedest toitumisharjumustest mônda neist, hakkab tervik peagi kannatama ja ongi terviseprobleemid kohal. Ülekaal, juba vàiksemgi ülekaal on esmane màrk sellest, et nimetatud tasakaalu on rikutud.

Kuigi toitumine on ALATI iga eesmàrgi puhul peamine, ka juba tekkinud haiguste ravi puhul siis ometi vôiks inimene hakata ennast regulaarselt ka harjutama liikumisega. Alustagu kasvôi kolmest tunnisest kiiremal sammul kônnist nàdalas esialgu. Tàiesti piisav, millele hiljem vôiks lisanduda kindlasti lihtsamad kogukeha hôlmavad harjutused kergete raskustega.

Kuigi meie ühiskonnas vahel siiski propageeritakse liikumise vajalikkust tervise alusena, on TEGELIKUKS aluseks siiski igapàeva toiduvalik. Miks?

Inimene saab liikumata vôi vàhe liikudes elada vàga kaua ja organism fuktsioneerib sellele vaatamata kuid kui kaua saab inimene hakkama toiduta? Suhteliselt vàhe eks kui vôrrelda seda liikumise puudumisega. Valede toitumisharjumuste puhul lihtsalt ei lase see inimestel kogeda organismi tàit potensiaali ja naudingut palju palju paremast stabiilsest enesetundest ja tugevast tervisest. Seda kinnitavad kôik kes on enda elustiili muutnud ja alustanud selle muutmist ôigest otsast, mis on vaieldamatult TOITUMINE!

Toon ühe näite. Kui inimesel on tekkinud juba màrgatav ülekaal ja tekkida saab see vaid valedest toitumisharjumustest siis mis te arvate mis juhtub kui inimeme hea idee nimel nüüd suurendab vaid enda füüsilist aktiivsust?

Temaga juhtub see, et esimestel pàevadel ta tôesti pisut kaalu langetab kuid füüsilise aktiivsuse suurenemisega suureneb ka söögiisu! Jàrgeneb mis? Järgneb vale toiduvaliku ( toiduvalik mis ülekaalu pôhjustas ) koguste veelgi suurenemine ja kehakaal hakkab hoopis suurenema.

Seepàrast ma alati imestan kui keegi kuskil taas liikumise kasulikkusest juttu teeb ja toitumise olulisuse osa vaid lühidalt mainib.
A’la : ja loomulikult tuleks vàhem ja tervislikult toituda. 🤦🏻‍♂️☺️

Et jah, mis on tervislik toit jààb paraku vàlja toomata ja täpsustamata Vahel harva lisatakse ka, et see on juba individuaalne teema KUID, ma kinnitan teile, inimeste organismid tôôtavad 95% ulatuses samadel alustel. Nii ka on nn idividuaalse toitumise puhul see kaduvvàike, umbes vaid 5%. FAKT!

Kui keegi soovib sellele vasu vaielda siis ma suurima hea meelega olen nôus siin avalikult, nàiteks siinsamas kommentaariumis temaga diskuteerima neil teemadel.

LIIKUMINE ja töökorras lihased.
Tôôkorras = heas toonuses ja väga hea verevarustusega.

Lihased on antud inimesele liikumiseks ja nende igapàvaseka kasutamiseks.
Töôkorras ja tugevad lihased on aktiivse ainevahetuse ja vaimse tasakaalu aluseid. Taas fakt. Kui liha on nôder, on nôrgem ka vaimne pool ja ainevahetus suhteliselt aeglane mis soodustavad kôik kokku rasvapolstri kasvu ja üldist tervise nôrgenemist. Liikumise tàhtsuse kohalt vôikski sellega piirduda. Ükskôik mis spordialaga vôi lihtsalt kiirkônnigagi te ei tegeleks. Môôdukas kogukeha lihaskonda hôlmavad “jôuharjutused” vaid suurendavad kôiki neid efekte mida annab ôigesti toitumine ja niinimetatud liikumine.