Kollageen – millised on eelised ja on see üldse vajalik?

collagen

Kollageen on kehas enimlevinud valk. Selle kiulist struktuuri kasutatakse sidekoe valmistamiseks.
Nagu nimigi ütleb, ühendab see kude teisi kudesid ning on luude, naha, lihaste, kõõluste ja kõhrede põhikomponent.
Sidekude muudab koed tugevaks, vastupidavaks. ja annab neile elastsuse.
Tavatoidus leidub looduslikku kollageeni ainult sidekudet sisaldavas loomade ja kalade lihas.
Paljud loomsed ja taimsed toidud võimaldavad ka meie enda kehal kollageeni toota.
Inimese keha toodab vananedes järjest vähem kollageeni. Kollageeni tootmine väheneb kõige kiiremini liigse päikese käes viibimise, suitsetamise, alkoholitarbimise ning une- ja liikumisvaeguse tõttu. Vananedes muutub kollageen naha sügavates kihtides tihedalt organiseeritud kiudude võrgustikust ebakorrapäraseks rägastikuks. Kollageenikiud võivad kahjustuda ka tulenevalt keskkonnamõjudest, mis vähendavad nende paksust ja tugevust ning tekitavad naha pinnale kortse.

Toidulisandite täiendamine kollageeniga

Kuigi kollageeni on inimese kehas ohtralt, on sellest saanud enimmüüdud toidulisand, mille eesmärkideks on parandada juukseid, nahka ja küüsi – nooruslikuse põhikomponente.
Paljude jaoks on kollageen toidulisandina ahvatlev, sest tulemusi tahetakse saada kohe.
Arvatakse, et suu kaudu manustatavad kollageenilisandid tablettide, pulbrite ja erinevate toiduainete kujul imenduvad organismis tõhusamalt – seetõttu on nende populaarsus hüppeliselt kasvanud.
Neid müüakse kollageenipeptiididena või hüdrolüüsitud kollageenina,
mis on kollageeni lagundatud vormid, s.t kergemini imenduvad. Kollageenilisandid sisaldavad aminohappeid, valke ja ka muid terve naha ja juustega seotud toitaineid, nagu C-vitamiin, biotiin ja tsink.

Mida ütlevad uuringud kollageenilisandite kohta?

Enamik kollageenilisandite kohta tehtud uuringuid on seotud liigeste ja naha tervisega.
Inimeste peal pole veel läbi uuringuid viidud, kuid mõned randomiseeritud kontrollitud uuringud on näidanud, et kollageenilisandid parandavad naha elastsust. Teised uuringud on näidanud, et toidulisandid võivad parandada liigeste liikuvust ja vähendada näiteks osteoartriidist või spordivigastustest põhjustatud liigesevalu.
Umbes 60% kõhrest on kollageen. Väga tugev kude, mis ümbritseb luid ja pehmendab neid tugevate liigutuste põhjustatud löökide eest – seega võib kollageeni lagunemine põhjustada kõhrekoe kadu ja liigeseprobleeme.
Kollageenilisandite negatiivne külg on see, et ei teata täpselt, mida need sisaldavad või kas toidulisand sisaldab ikka seda, mida etiketil reklaamitakse.
Samuti tekitavad muret raskemetalle sisaldavad kollageenilisandid. Ameerika Ühendriikides ei kontrolli toidu- ja ravimiamet enne
tarbijaile müümist nende ohutust ega ka tõhusust.
Hea koht kollageeni ostmiseks on HC Pro veebipood.
Kõik HC Pro veebipoes olevad kollageenid on Euroopa Liid sertifikaadiga.

Tervislikud eluviisid aitavad püsida noorusliuna!
Alkoholi tarbimine ja suitsetamine kiirendavad vananemist.
Suvel kasuta päevitades kvaliteetseid päikesekreeme ja võimalusel varja end otsese päikesekiirguse eest.
Maga piisavalt, s.t 7-9 tundi ööpäevas.
Väldi suitsetamist, ka passiivset.
Ära stressa!
Krooniliselt kõrge kortisooli tase vähendab kollageeni tootmist.
Kuigi täpne seos jõutreeningu ja naha tervise vahel ei ole veel selge, on mõned uuringud siiski näidanud, et treening aeglustab naha vananemisprotsesse. Peetakse silmas kõiki treeninguid, mis viivad inimese igapäevarutiinist välja.
Igasugune muu “treening”, mis pulssi piisavalt ei tõsta ja ainevahetust korralikult tööle ei pane, on naha seisundi ja tervise seisukohalt ajaraisk.